Allt du behöver veta om trappans underhåll

Allt du behöver veta om trappans underhåll | Nyhetsgram

En trappa, vare sig den är placerad ute eller inne, ger verkligen ett hus dess karaktär. En trappa byter du inte ut i första taget så ta hand om den så att den håller länge och bli en fin detalj i ditt hem. En trappa ska kännas stor men ändå ta upp minimalt med plats och den ska anpassas efter sin miljö. Det är faktiskt den viktigaste regeln. Tänk långsiktigt vad gäller material, räcke och ledstång eftersom trappan kommer att stå precis där den står under en lång tid framöver. Trappor utsätts för ett hårt slitage och behöver lite extra omvårdnad för att hålla sig fräsch och fin.

Trappor utomhus

En trappa utanför huset är det första som möter gästen. Håll trappan fri från smuts, löv och snö. Borsta och skotta bort smuts och snö så fort trappan är smutsig eller full med snö. En dörrmatta är både välkomnande och smart då den tar hand om en del av det som sitter fast på skorna och du slipper att få in det i huset. En blomkruka är också en välkomnande gest.

Stentrappor är väldigt populära. De kräver väldigt lite underhåll och håller sig fina under många år. Kontrollera dock trappräcket med jämna mellanrum så att det är stabilt och stadigt. En trappa av trä kräver mer arbete. Underhåll trappan genom att måla, lacka eller olja in den. Vilket du ska använda beror på hur den har behandlats tidigare. Genom att ta hand om din trappa kommer den att fortsätta att vara fin och hålla länge.

Trappor inomhus

En trappa inne i ett hus ska hjälpa till att skapa ett flöde mellan de olika våningsplanen. Dammsug och torka regelbundet av trappan. Har du fått fläckar på trappan så försök att torka av dem direkt med en fuktad trasa med ljummet vatten och, om det behövs, ett rengöringsmedel. Använd gärna polish i samband med städningen för att få ett riktigt fint resultat.

Har du en trappa som ska lackas, oljas eller målas om ska du börja med att slipa med ett sandpapper. Torka sedan av trappan ordentligt innan du målar, lackar eller oljar in trappstegen. En trappa med en textilmatta dammsuger du regelbundet, precis som med alla andra trappor. Här är det dock viktigt att vara noggrann så att inte smuts, sand och grus tränger ner i mattan. Om trappan är riktigt hårt nedsmutsad kan den skumtvättas.

Ge din trappa lite underhåll och låt den vara en fin detalj i ditt hem!