Bioetanol spisbränsle​ är ett miljövänligt alternativ som fungerar perfekt för din kamin

Bioetanol spisbränsle är ett miljövänligt alternativ som fungerar perfekt för din kamin | Nyhetsgram

Att elda med ved är en av de största milljöbovarna när det kommer till just luftföroreningar som är hälsofarliga i Sverige. Enligt Naturvårdsverket beräknar man att 1 000 personer varje år dör i förtid på grund av sotet från eldningen. Men det finns bra alternativ.

Elda med rätt bränsle

En kamin hemma är otroligt mysigt och du behöver absolut inte sluta elda. Men för att minska på skadliga utsläpp kan du välja rätt typ av bränsle. Idag känner man till fördelarna med att elda med bioetanol spisbränsle. Bioetanol är en förnyelsebar energikälla som knappt ger ifrån sig något koldioxid alls. Inte heller någon större mängd vattenånga förbränns. Med det sagt bildas ingen skadlig rök eller något sot vid eldningen. En annan stor fördel med denna sortens bränsle är att ingen skorsten eller rökkanal krävs när du eldar med bioetanol. En stor fördel för dig som inte har någon eldstad i nuläget men vill installera.

Vad är egentligen bioetanol?

Bioetanol är en miljövänlig energikälla som vanligtvis utvinns av spannmål som potatis, majs eller cellulosa. När produkten är klar kallas den för denaturerad etanol. Den har då blivit till ren sprit på 80 – 95 % etanolhalt. Tänk på att det finns flera sorters etanol och de fungerar på olika sätt. Exempelvis ska du aldrig elda något annat än spisbränsle i kaminen. Det finns även etanol för bilar och fotogen, denna ska inte användas för kaminer. Med bioetanol slipper du ansöka om bygglov, det går att elda i hus såväl som i lägenhet. Samma brandsäkerhet bör dock alltid tas oavsett om du eldar med ved eller bioetanol.

Kan bioetanol fungera som miljövänligt spisbränsle?

Absolut. Bioetanol är som tidigare nämnt en förnybar energikälla som ger ifrån sig minimalt med utsläpp. Man har räknat på utsläppen av koldioxid och vattenånga och utsläppen motsvarar ungefär vad en vuxen person andas ut. Dessutom finns det oerhört många fördelar med bränslet, inte bara ur miljöaspekten. När du eldar med bioetanol spisbränsle får du en betydligt jämnare eldning än vid vedeldning. Lågorna blir större och du får en jämn och fin eld. Bioetanol kan fungera som miljövänligt spisbränsle på ett mycket optimalt sätt och fungerar utmärkt för fristående kaminer utan skorsten.

Vart kan jag köpa bioetanol spisbränsle för kaminer?

För dig som har en fristående kamin och vill elda på ett mer miljövänligt och hållbart sätt kan du enkelt köpa bioetanol spisbränsle för kaminer hos flera försäljare. Det bästa är att beställa bränslet från samma ställe du köper din kamin ifrån. När det kommer till själva doften av bränslet är det en del som känner sig tveksamma. Det är ju ändå något särskilt med doften från vedeldade kaminer. Men idag framställs bioetanol med en oerhört svag doft som inte stör på något sätt. Upplev fördelen med att få en perfekt eld varje gång, oavsett hur kallt det är utomhus eller hur vinden blåser. Att elda med bioetanol är smidigt, enkelt och säkert.