Bokföring online är ett utmärkt sätt att underlätta och effektivisera den löpande bokföringen

korrekturläsning

Företagsamhet är inget nytt, under alla tider har det funnits driftiga personer som lyckats skapa stora och lönsamma etablissemang. Handeln har genom åren utvecklats och förändrats, inte minst tack vare den stora handelsstaden Venedig. Under 1400-talet, bland de ambitiösa entreprenörerna i staden, fanns en matematiskt begåvad munk som revolutionerade bokföringen för alltid.

Luca Pacioli, den dubbla bokföringens fader

Den moderna bokföringen har mycket att tacka den dubbla bokföringsprincipen som utvecklades av italienaren Luca Pacioli. Genom att bokföra transaktioner som kredit och debet i minst två olika konton kan din bokföring kontrolleras på ett elegant sätt. Den revolutionerande boken ”Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita” släpptes i slutet av 1400-talet och spred sig sakta men säkert över hela världen. Det tog dock lång tid innan bokföringsprincipen nådde Sverige. Under 1620-talet introducerade köpmannen Abraham Cabiljau principerna i huvudstaden, bland annat genom att den första rikshuvudboken.

I över hundra år utfördes den dubbla bokföringen med hjälp av papper och penna, nedskrivet för hand i enorma bokföringsböcker. Tids nog effektiviserades metoderna, inte minst tack vare digitaliseringen.

Effektivare bokföringsmetoder

Principerna bakom dagens bokföring följer fortfarande till stor del de gamla reglerna som fastställdes av munken Luca Pacioli. Det finns dock betydligt snabbare och mer noggranna sätt att bokföra. Ett bra exempel är de olika systemen för bokföring online. Med hjälp av dessa system slipper du inte bara papper och penna, många av systemen kan även automatisera vissa funktioner samt dubbelkolla att beloppet du för in faktiskt stämmer och inte är felskrivna.

Tillgång till bokföringen var du än är

När bokföringen bestod av papper och penna var du tvungen att ta med dig eller ta dig till bokföringsboken för att kunna titta på informationen eller bokföra något. Tids nog förflyttades bokföringsboken från sin analoga form till ett digitalt system. Du var dock fortfarande tvungen att sitta vid den specifika datorn som hade databasen och bokföringsprogrammet. När internet och inte minst molntjänsterna lanserades tog det inte alltför många år innan bokföringen blev helt och hållet digital. Idag är det enkelt att utföra bokföring online, vilket i sin tur innebär att du kan bokföra från vilken dator som helst. Även mobiltelefoner kan användas för att bokföra.

Minimera antalet papper och dokument

Något som många förknippat bokföringen med är papper i stora högar. Det är inte så konstigt heller för det finns mängder av dokument som behöver sparas, från avtal, fakturor och skulder till kvitton över alla kostnader som företaget samlar på sig under åren. Ju större verksamhet, desto större blir pappersberget. Detta ställer höga krav på ekonomiavdelningens förmåga att hålla ordning och arbeta på ett strukturerat sätt. Det ställer ännu högre krav på enskilda företagare som inte har någon ekonomiavdelning utan där allt ansvar ligger på deras axlar.

Bokföring digitalt är ett utmärkt sätt att minska pappersbördan samtidigt som du uppfyller de olika kraven från bokföringslagen.

Vänd dig till en digital redovisningsbyrå

Idag har vi fantastiska möjligheter att kommunicera med andra tack vare internet. Det innebär att många tjänster också blivit digitala. En bransch som anammat den digitala revolutionen på ett utmärkt sätt är bokföringsbranschen. Sakta men säkert börjar fler byråer att fokusera mer på att hjälpa sina kunder via digitala verktyg och med digitala redovisningsprogram.

En digital redovisningsbyrå kan hjälpa både små, medelstora och enorma företag på flera sätt. En av de stora fördelarna med de digitala verktygen är att de är skalbara, vilket gör att de lätt kan anpassas till verksamhetens storlek. Bokföring digitalt har förenklat den löpande bokföringen för tusentals företag runt om i världen och branschen fortsätter att utvecklas för att bli både snabbare, säkrare och mer noggrann.