En vandring till Mount Everest base camp. Unik led. Unik händelse.

En vandring till Mount Everest base camp

Du vet det redan, men det här är ingenting för lycksökare eller de som tror på snabba segrar. Här pratar vi istället om en krävande och tålamodsprövande insats. Den kommer att kosta tid, pengar, svett och tårar. Men det är svårt att hitta någon som ångrat satsningen. När du står och ser ut över bergstopparna och inser var du är och vad du åstadkommit, kommer du känna att det var värt allt! Här handlar det om ansträngningar som de flesta klarar av, men det är viktigt med förberedelser. Därför är det rimligt att boka in resan ett år innan avfärd. Under tiden håller gruppen kontakt och har också ett gemensamt möte vid ett tillfälle.

För att bestiga Mount Everest krävs betydligt mer utrustning och förberedelser än om man vandrar fram till baslägret. Vi arrangerar i dagsläget inga turer till toppen av Mount Everest.

En egen väg

Det finns inte plats för något slarv i det här sammanhanget. Därför ska du välja att utföra detta med någon som har lång erfarenhet av en Mount Everest base camp vandring. Någon som har testat flera alternativa rutter upp till baslägret. Vanligtvis går man genom Khumbudalen, men där börjar det bli lite trångt bland alla turister. Om du väljer en resa med ett professionellt företag får du möjlighet att gå en skräddarsydd sträckning längs sjöarna vid Gokyo-rutten istället. Det är inte tillåtet för vem som helst att välja den. Dessutom leds gruppen av en svensk expeditionsledare, även om du givetvis kommer att träffa på lokala sherpor och andra spännande profiler längs vägen.

Nära stjärnorna

Det är en god idé att höghöjds träna innan avresan. Det kan variera mycket hur olika personer känner av detta. Inför vandringen utgår gruppen från en plats 2 600 höjdmeter. De flesta brukar känna av höjden vid cirka 3 000 meter. Att ta det lugnt och gå sakta är ett sätt att hantera detta under en Everest base camp vandring. Normalt går gruppen i 40-45 minuter, för att sedan vila i tio. Detta underlättar acklimatiseringen och minskar risken för att du tvingas avbryta. Att träna upp sin syreupptagningsförmåga under förberedelserna är mycket viktigt och kan bli avgörande.

Packlistan

Inför den här resan till Everest base camp behöver du skaffa några saker. Även om de flesta övernattningarna görs i te-hus, ska du ha med dig en sovsäck som klarar minus tio grader, en dunjacka och vandringskängor som täcker fotknölarna. Det är också lämpligt med en skaljacka, bra solglasögon och justerbara vandringsstavar. Även om det i snitt är 25 grader i mars respektive oktober när resorna arrangeras, kan det bli riktigt kallt i bergen. Det är ingen övernattning i baslägret eftersom det kräver särskilda tillstånd. Efter de härliga timmarna vid målet, och en övernattning i Gorak Shep flygs gruppen med helikopter till Lukla.