Förgyll middagen med ett fylligt rött vin

Förgyll middagen med ett fylligt rött vin | Nyhetsgram

Ett gott rött vin kan förgylla vilket tillfälle som helst. Det kan också framhäva smaker på ett helt fantastiskt sätt och är därför en otroligt populär måltidsdryck. Det svåra är att veta vilket vin som passar till vad och hur man kan använda det röda vinet på bästa sätt.

Fylliga röda viner – mörk färg och rund karaktär

Ett fylligt rött vin är en favorit hos många tack vare dess rundhet och rika smak och arom. Det som indikerar hur pass fylligt ett rödvin är, är färgen och för att hitta den där runda och mjuka karaktären ska du leta efter en sort som har en så mörk nyans som möjligt. En djupare röd färg betyder att druvskalet har fått jäsa längre med druvsatsen och därmed fått tid att ge ifrån sig ännu mer smak. Ett mörkare rött vin består dessutom av fler tanniner, vilket kan visa sig som en blåaktig ton på ytan av drycken.
Vad som är ett bra rött vin kan vara olika från person till person och beror på personlig smak. För att hitta ett fylligt och mjukt rött vin som passar just dina smaklökar gäller det alltså att prova sig fram och testa olika druvsorter och producenter. Gå gärna på en vinprovning för att lära dig mer om hur du kan särskilja olika viner och dess karaktär för att göra det lättare att hitta rätt i vinhyllan.

Använd ett gott fylligt rött vin i matlagningen

Ett fylligt rött vin är inte bara fantastiskt gott att dricka, utan kan med fördel användas som smaksättare i mat. Kanske tänker du att man inte ska slösa bort en flaska bra vin genom att använda den i matlagningen, men faktum är att du alltid ska använda dig av vin som du även kan tänka dig att dricka. Glöm alltså råden om att göra av med vin du inte tycker om i maten och börja i stället testa dig fram med dina favoritviner. Ett mjukt rött vin i en sås eller gryta kan förhöja smakerna till helt nya nivåer och bli den där ingrediensen som ger rätten det lilla extra. Tycker du att det är svårt att veta vilket typ av rött vin du ska använda för en speciell rätt är det en smart idé att satsa på ett vin och recept som härstammar från samma plats i världen. Det ger dig större chans att pricka rätt och få smakerna och aromerna att komplettera varandra. När vin används i matlagning kokar alkoholen och sulfaterna bort och kvar lämnas en god och fyllig smak. Vanliga röda viner att använda i matlagning är bland annat Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sangiovese, Shiraz/Syrah, Zinfandel och Cabernet Franc.