Fem saker din inredningsarkitekt inte berättar för dig

inredningsverktyg|Nyhetsgram

En inredningsarkitekt inreder och förvandlar ett rum till ett riktigt drömrum och han eller hon ska leverera toppdesignen i tid, efter överenskommen budget och göra sin kund glad. En designer planerar och gör ritningar och skisser med färger, möblering, förvaring, ljussättning, kostnadsförslag och mycket mer. Inredningsarkitekten ska sätta dig som kund i centrum och han eller hon kanske verkar lugn och självsäker över sina inredningsförslag och idéer men allt syns inte på ytan. Detta är fem saker som din inredningsarkitekt inte berättar för dig.

Allt hänger på din budget

Var väldigt tydlig när ni diskuterar kostnader och budget. Ge inredningsarkitekten din realistiska budget som du kan avsätta och låt inget vara otydligt och vagt. Berätta vad du är ute efter, vilken stil och känsla du önskar få i rummet. En duktig inredningsarkitekt kommer att kunna ge dig förslag och alternativ som uppfyller dina önskningar inom den budget du har presenterat utan att ge dig obehagliga och kanske dyra överraskningar på slutet.

Personkemi

Våga ta in offerter från flera olika inredningsarkitekter. Det är ditt hem eller din lokal det handlar om. Det är du som ska trivas i rummet och därför är det viktigt att du har förtroende för den som ska inreda det. Be att få se arbetsprover och träffa gärna inredningsarkitekten så att du får en känsla för stil, smak och personlighet.

Det är ok att säga nej

Det kan vara svårt att förkasta en inredningsarkitekts idé och våga säga nej men det är helt ok och man får göra det. Tänk dock på att göra det direkt innan arbetat startar så att varken onödig tid eller pengar går förlorade. Be om ett nytt förslag och diskutera fram lösningar ihop. I slutändan är det ju faktiskt du som ska betala för att få hjälp med ditt projekt och det är inredningsarkitektens arbete att få dig nöjd.

Flera uppdrag samtidigt

En inredningsarkitekt kommer alltid att få det att verka som om du är den viktigaste och enda kunden men sanningen är att de ofta har flera uppdrag som löper parallellt. Var därför noga med kommunikationen. Se till att ni har gjort upp en planering och de dagar som inredningsarkitekten inte arbetar med ditt uppdrag ska du ändå kunna nå dem om frågor dyker upp.

Ett rum är en process

E miljö blir aldrig, och ska inte heller bli, helt klar. Det är en pågående process. Under arbeten med rummet kommer både du och inredningsarkitekten att se nya möjligheter och idéer. Var öppen och flexibel för justeringar under vägen och framför allt, se inte rummet som helt klart bara för att inredningsarkitektens uppdrag är avslutat. Ett rum ska vara levande och i rörelse. Det är det som ger rummet en hemtrevlig och ombonad känsla!