Hitta personal som passar företaget och verksamheten

hitta-personal | KFX

Att anställa rätt person är av yttersta vikt vid en rekryteringsprocess. Det gäller speciellt för mindre företag eller företag som precis har börjat expandera. Felanställningar kan påverka företaget på flera sätt, något som speciellt gäller för serviceinriktade verksamheter. Att hitta rätt person för den utannonserade tjänsten är därför något som är värt att lägga en hel del tid och resurser på.

Konsten att sålla agnarna från vetet

Ett CV säger inte allt om en person. Faktum är att CV:t bara ger en preliminär inblick i vem det är som gömmer sig bakom arbetshistoriken. En person som har ett imponerande CV kan fortfarande vara fel person för just dig och ditt företag. Det finns flera anledningar till detta. Det kan handla om att personen inte var uppriktig när de skrev och lämnade in sitt CV. Det kan även handla om att personen inte levererar vad som ”utlovats”. Slutligen kan det även handla om att personen faktiskt har kompetensen men att hen av någon anledning inte har viljan att utföra uppgiften på bästa möjliga sätt. Hur vet man vad det är för person man har att göra med när det väl är dags att hitta personal? Detta är en fråga som är svår att svara på. Oftast handlar det om en blandning av magkänsla och kunskap, vilket är rekryteringsföretagens största styrkor.

Kunskap och erfarenhet gentemot vilja och attityd

En person som kan men inte vill kommer oftast att leverera ett sämre resultat jämfört med en person som vill men inte kan, speciellt i det långa loppet. Det är oftast mer värt att anställa en person som har rätt attityd och som arbetar hårt för att bli bättre. Naturligtvis finns det även personer som har både rätt kompetens och attityd men om du ser till dessa två områden för sig är viljan den viktigaste biten. Det är oftast personer som har rätt attityd och vilja som även får en snabb karriärutveckling inom företaget. De lär sig, förbättras och tar gärna mer ansvar.

Skapa bra förutsättningar

Ju tydligare en platsannons är, desto lättare blir det för rätt person att ansöka och bli anställd. Att skriva en bra annons är en konst i sig och många rekryteringsföretag är duktiga på denna del av processen. Försök att skapa en annons där det är tydligt vad som förväntas av personen, både när det kommer till arbetet och även hur du vill att de ska agera på plats. Ett bra tips för arbetsgivare som vill hitta personal som passar perfekt är att de vänder sig till rekryteringsbolag som är specialister inom just deras bransch.