Hos en guldsmed kan du skapa unika smycken reparera dina gamla klenoder och fräscha upp dina favoritsmycken

Skapa unika smycken hos vår guldsmed | Nyhetsgram

Guldsmed är ett av de få hantverk som fortfarande lever kvar i vår moderna värld där mycket görs av datorer och maskiner. Det gör också att guldsmeden kan skapa unika smycken som inte finns någon annanstans. Har man som kund en idé om ett smycke man skulle vilja ha kan det därför vara en bra idé att gå till en guldsmed för att få idéen verkställd. En duktig guldsmed kan även hjälpa till med design av smycket. Dessutom kan man lämna in sina gamla smycken för reparation, ändring och uppfräschning– ett perfekt sätt att återanvända släktklenoder och vackra guldsmycken man fått för längesen.

Hur arbetar en guldsmed?

Guldsmed blir man genom att gå en lärlingsutbildning som kan ske både på skola och hos en mästare. Utbildningen tar dock alltid ca fyra år. Därefter får man genomgå ett prov, och klarar man provet får man ett gesällbrev. När man sedan har jobbat tio år till inom yrket kan man ansöka om mästarbrev, vilket också är ett prov. Detta ska visa på stor yrkesskicklighet, och en mästare ska kunna leverera guldsmycken av stor kvalitet och föra hantverkstraditionen vidare. I det dagliga arbetet i guldsmedsverkstaden arbetar guldsmeden med både manuella verktyg och maskiner för att skapa vackra smycken.

Vad kan man som kund förvänta sig?

Du kan förvänta dig hantverksmässigt utfört arbete och vackra smycken. Det kan dock ändå vara svårt att hitta rätt guldsmed. Stockholm, Göteborg och Malmö har alla ett flertal praktiserande guldsmeder, och vill man vara säker på att man får kvalitet är ett bra sätt att gå in i guldsmedernas butiker och se om man kan få titta på arbetsprover. På så sätt kan man få exempel på smedens arbete och avgöra om det är något för en själv.

Att hitta rätt guldsmed i Stockholm

Det finns som sagt flera smyckesbutiker med guldsmed i Stockholm. Förutom genom att be att få titta på arbetsprover kan man utvärdera guldsmedens arbete genom att komma in med ett enklare arbete – kanske laga en kedja på ett smycke som inte är så viktigt för en – och se om arbetet gjorts med kvalitet och hantverkskunnande. Hellströms guld och guldsmed Stockholm är en smyckesbutik som utför guldsmedsarbeten med hög kvalitet. Butiken är välrenommerad och man kan hitta guldsmycken i 18 karats guld där. De erbjuder även förlovnings- och vigselringar i rött, vitt och roséguld.