Hur du ska tänka när du väljer ergonomisk musmatta

Hur du ska tänka när du väljer ergonomisk musmatta

Du som har ett stillasittande arbete bör fundera över hur det påverkar din hälsa. Använder du korrekt utformade möbler och avlastade tillbehör? Händer, ögon, nacke, rygg och ben påverkas alla negativt av en dålig hållning och en arbetsplats som inte är ergonomiskt utformad. Känner du dig träffad är det alltså hög tid att investera i ett ergonomiskt skrivbord, ergonomisk stol, ergonomiskt tangentbord och ergonomisk musmatta och mus. En så enkel sak som en rätt utformad musmatta kan alltså göra stor skillnad för din kropp när du dagligen arbetar framför en dator. Den minskar trycket på handledens senor och ligament och tillåter din hand att vila på en mjuk och avlastande kudde vilket kan förhindra sjukdomar såsom karpaltunnelsyndrom.

Hur ska musmattan vara placerad?

Det finns många typer av musmattor tillgängliga på marknaden. Ta tid på dig att välja ut en modell som ger just dig en bekväm handposition. Det är viktigt att du kan röra din hand utan problem eller obehag. Många är utrustade med en upphöjd del som ger extra stöd för handen och handleden vilket är bra när du vill undvika felbelastning och överansträngning. Det är också bra att titta efter musmattor med en något klibbig undersida för att den ska sitta på plats på skrivbordet och inte glida iväg när du arbetar. På så sätt kan du säkerställa att den stannar kvar i den position som passar just din kropp. Musmattan ska vara placerad i samma höjd som tangentbordet, vilket ska vara i armbågshöjd. Se till att varken placera mus eller musmatta för långt åt sidan eftersom det gör att du tvingas rotera axeln och handleden i en utgående rörelse i onödan. Det är heller inte bra om musen ligger för långt fram på skrivbordet så att du behöver sträcka dig när du arbetar. Det kan ge förslitningsskador på nacke och axlar. Har du därför möjlighet att lägga musen och musmattan framför ditt tangentbord kommer det ge dig en betydligt bättre arbetsposition.

Vilken modell passar dig?

En ergonomisk musmatta består ofta av gel eller memory foam. Det ger dig ett mjukt stöd som orsaker mindre tryck på senor och nerver i underarm eller handled. En musmatta i memory foam kommer forma sig efter din hand och eliminerar de tryckpunkter som annars kan hämma din blodcirkulation. En musmatta med ett gelinnehåll är även den otroligt mjuk och behaglig att arbeta på och ger en skön avlastning för hand och handled. Ta gott om tid på dig att välja ut den modell som fungerar bäst för dig för att skapa en så hälsosam arbetsplats som möjligt.