Inkomstförsäkring via Handels eller Accept? Vilken är bäst?

Vad är en inkomstförsäkring

Vad är en inkomstförsäkring? Vad ska du tänka på när du tecknar en inkomstförsäkring? Och vad är skillnaden på en inkomstförsäkring via Handels och Accepts?

En inkomstförsäkring ger dig extra skydda och ekonomisk trygghet, om du skulle bli uppsagd. Genom en inkomstförsäkring får du högre ersättning och flera ersättningsdagar. Men vad är skillnaden på dom olika? Och är det något som är extra viktigt att tänka på innan du tecknar en?

Vad är en inkomstförsäkring

Några viktiga saker att tänka på innan du tecknar en inkomstförsäkring är;

  • Hur många dagar gäller den?
  • Vilken ersättning har du rätt till?
  • Har inkomstförsäkring något “tak”?
  • Vad säger andra om den? (Läs omdömen)

Accepts eller Handels inkomstförsäkring?

Det finns självklart flera försäkringsbolag och fackförbund som erbjuder inkomstförsäkringar. Vilket fackförbund och/eller inkomstförsäkringar du än valt /väljer, var noga med att läsa om; antal dagar som inkomstförsäkringen gäller, om det är något “tak” och vad andra sagt. Och för att du ska ha rätt till en inkomstförsäkring behöver du i regel vara medlem i a-kassan. Två vanliga inkomstförsäkringar är Handel (Handelsanställdas förbund) och Accept.

Handels inkomstförsäkring

Med Handels inkomstförsäkring får du 80 procent av inkomsten utan någon övre inkomstgräns, i 100 dagar. Om du tjänar över 33 000 kr/månaden täcker alltså Handels a-kassa och inkomstförsäkring det. För att få Handels inkomstförsäkring måste du varit medlem oavbrutet i förbundet senaste 12 månaderna, innan du blev arbetslös. Samt att du ska ha rätt till inkomstbaserad ersättning från Handels a-kassa. Deras inkomstförsäkring är via Folksam. Och hos Folksam kan du läsa mer om den, det går tex att ansöka om tilläggsförsäkring, så att den betalas ut under en längre tid. Du ansöker till Handels inkomstförsäkring genom en särskild blankett, som skickas till Handelsanställdas förbund.

Accepts inkomstförsäkring

Du kan få totalt 300 dagars ersättning. 80% av inkomsten första 200 dagarna, sedan 70% av inkomsten sista 100 dagarna. Accept erbjuder inkomstförsäkring till de som tjänar över 33 000 kr/månaden, varit tillsvidareanställda i minst 12 månader, medlemmar i Sjöbefälsföreningen, jobbar i Danmark, omfattas av en facklig inkomstförsäkring och även egenföretagare. För att få tillgång till Accepts inkomstförsäkring behöver du tex vara medlem i svensk a-kassa, varit tillsvidareanställd i tolv månader och omfattas av LAS (Lag om anställningsskydd). Inte fått ett personligt varsel eller känner till ett kommande. Om du är projektanställd, visstidsanställd eller har en anställning med ett slutdatum, kommer du inte att kunna teckna Accepts försäkring. Förutom ekonomiskt stöd får du även tillgång till en jobbsökartjänst, som är till för att du enklare ska komma ut i arbete igen. Accept jobbar framförallt med internetbaserade försäkringslösningar, vilket gör dom konkurrenskraftiga på pris.