Inred din arbetsplats med skrivbordslampor, taklampor och golvlampor för god ergonomi

Inred din arbetsplats med skrivbordslampor, taklampor och golvlampor för god ergonomi | Nyhetsgram

Om du upplever att ljuset på din arbetsplats är dålig är du inte ensam. Trots att de flesta idag är väl medvetna om vikten av god ergonomi är det många som glömmer bort just belysningen. Dålig eller bristfällig belysning kan leda till trötthet, överansträngning i ögonen och därmed huvudvärk. Huvudvärken kan i sin tur leda till spänningar i resten av kroppen som gör att du får ont i nacke, rygg och axlar. Ja, du hör – belysningen är otroligt viktig för en hälsosam och produktiv arbetsplats.

Viktigt för en hälsosam arbetsplats

God ergonomi handlar alltså inte bara om höj- och sänkbara skrivbord, justerbara skrivbordsstolar, ljudisolerande paneler eller musmattor med memory foam. Lampor i tak, på golv och på skrivbord har minst lika stor del av ergonomin på en arbetsplats. I många kontorslokaler släpps det in otroligt lite naturligt ljus och vissa rum har inga fönster alls. Genom att placera golvlampor, skrivbordslampor och taklampor runt om i lokalen kan du ändå skapa rätt förutsättningar för en ergonomisk arbetsplats. Dessutom finns det faktiskt krav uppsatta av Arbetsmiljöverket om hur belysningen ska vara på ett kontor. Den ska vara anpassad efter de arbetsuppgifter som kommer utföras i lokalen och efter den enskilde personen. Belysningen ska fungera väl för de synkrav som arbetsuppgifterna ställer och fungera med förutsättningar hos personalen.

Välj modell efter arbetsuppgift

Det bästa alternativet för belysning är skrivbordslampor, taklampor eller golvlampor med LED. På så sätt kommer ni både kunna njuta av ett tillräckligt ljust rum, men också få en miljövänlig glödlampa med betydligt längre livslängd än traditionella glödlampor. Lamporna ska vara placerade på ett sätt som främjar arbetet och inte skapar blänk eller reflektioner i skärmar och tangentbord. Genom att placera lampor både på golv, skrivbord och i tak skapas ett jämnt ljusflöde och det är lättare att justera ljuskällorna och deras positioner efter behov. Det är också viktigt att välja en modell som passar för de egna arbetsuppgifterna för att kunna dra nytta av lampans fulla potential. Att skapa ergonomisk belysning med golvlampor kan nämligen se helt olika ut om de är tänkta att fungera som dekoration, läslampor eller som stark punktbelysning över ett ritbord.

Hitta en återförsäljare av ergonomisk belysning

Undvik trötthet och låg produktion på arbetsplatsen genom att investera i kvalitativ och bra belysning. Det är otroligt viktigt för en god arbetsmiljö och för personalens hälsa och kommer vara en väl värd investering i det långa loppet. Idag finns det många bra återförsäljare av ergonomiska produkter på marknaden som kommer kunna hjälpa dig att välja rätt tillbehör för just din arbetsplats. Det bästa sättet för att hitta en återförsäljare med bra recensioner och förmånliga priser är att söka på internet och se vilka alternativ som finns tillgängliga. Lycka till!