Investera i en trygghetsförsäkring för att skydda din privatekonomi

trygghetsförsäkring

Trots att du känner dig trygg hos din nuvarande arbetsgivare så vet man aldrig vad som kan hända. Vi såg det inte minst under pandemin när arbetsgivare tvingades säga upp personal på grund av omvärldsfaktorer som inte gick att kontrollera. För att du ska känna dig trygg och inte behöva oroa dig för att stå utan inkomst kan det vara bra att investera i en trygghetsförsäkring. 

Ekonomisk trygghetsförsäkring 𑁋 för en tryggare vardag

Många oroar sig för vad som skulle hända om de blev arbetslösa och hur ekonomin skulle påverkas. Med en privat inkomstförsäkring kan du får ersättning för de belopp som a-kassan inte täcker. A-kassan har ett maxtak som innebär att du som mest kan få 26 400 kr före skatt. Det kan därför vara en god idé att investera i en ekonomisk trygghetsförsäkring om du har en månadslön över 33 000 kr. Ofta har man anpassat sina kostnader och sin livsstil baserat på sin inkomst, och för att kunna leva som vanligt under tiden man letar efter ett nytt jobb krävs en inkomstförsäkring. 

När ska du teckna en försäkring?

Kvalifikationstiden kan variera mellan olika försäkringsbolag, men det vanligaste är 12 månader. Du ska ha tecknat försäkringen och arbetat ett visst antal timmar för att kunna få ersättning.

Vad kostar en försäkring?

Maxbelopp, månadskostnad, kvalifikationstid och övriga krav varierar mellan olika försäkringsbolag och påverkas också av din nuvarande lön. Jämför olika försäkringsbolag, välj det som passar dig och din arbetssituation bäst och kontakta dem för att ta reda på ditt exakta pris och din maximala ersättning. 

Fördelar med en trygghetsförsäkring

Det är helt okej att vara tveksam över huruvida det är värt att investera i en försäkring. Trots att du känner dig trygg med din anställning kan andra faktorer påverka din arbetssituation. Vi listar fyra fördelar med att teckna en ekonomisk trygghetsförsäkring.

  • Behåll ditt pengaflöde. Trygghetsförsäkringar gör att du slipper oroa dig över att stå utan inkomst. Du behöver heller inte oroa dig över att a-kassans ersättning inte ska räcka till dina levnadskostnader eller att din arbetssituation ska påverka dina barn.
  • Längre ersättningstid. Många privata försäkringsbolag ger en ersättning under en längre period än fackliga försäkringar. Om du redan har en facklig inkomstförsäkring kan du ofta välja en tilläggsförsäkring som förlänger din ersättningsperiod.
  • Ditt sparkonto kan vara kvar. En av de främsta fördelarna är att du får högre ersättning som tillåter dig att leva som vanligt. Du slipper plocka ut pengar från sparkonton och behöver inte heller sälja av fonder eller aktier för att klara ekonomin.
  • Undvik skulder. Du kan enklare hålla dig borta från skulder när inkomsten inte förändras drastiskt. Om du skulle stå utan jobb länge kan det slå hårt mot din ekonomi utan en försäkring som ger trygghet. 

Olika försäkringar

Begreppet trygghetsförsäkring kan vara svårtolkat om man inte har bra koll på försäkringar. Trygghetsförsäkringar skapar trygghet i den privata ekonomin om din ekonomi skulle påverkas av ofrivillig arbetslöshet. Den är alltså inte till för sjukskrivning eller när man själv säger upp sig, utan endast när du blir ofrivilligt arbetslös (försäkringen gäller inte om du blivit uppsagd på grund av att du misskött ditt jobb). Är du egenföretagare eller vd finns en speciell försäkring som är anpassad efter dig.

Trygghetsförsäkring eller inkomstförsäkring?

Trygghetsförsäkring och inkomstförsäkring är ofta synonymer till varandra och innebär i grunden samma sak. Krav, regler och ersättning kan däremot skilja sig mellan försäkringsbolagen, så ta din tid att kolla upp vilken som passar dig och din situation bäst.

Egenföretagare och anställd

Många försäkringsbolag har trygghetsskapande försäkringar anpassade efter olika arbetssituationer 𑁋 om du är anställd eller egenföretagare. Kraven på att få ersättning är olika beroende på om du är anställd eller egenföretagare/vd, och kvalifikationstid och ersättningstaket kan också variera mellan försäkringarna.