Investera i företag istället för att spara pengar i madrassen

Investera i företag istället för att spara pengar under kudden |Nyhetsgram

Har du tänkt på hur du sparar pengar? Ett vanligt sätt att spara pengar är att helt enkelt lägga de i ett separat bankkonto. Med ingen eller väldigt låg ränta växer pengarna i bästa fall långsamt. Det finns dock betydligt bättre sätt att använda sina sparade pengar, nämligen genom investeringar.

Satsa på företag

Du har säkert hört talas om aktier. Att köpa aktier är ett av flera sätt som du kan göra för att investera i företag. Du köper aktierna för ett visst värde och, om det går bra för företaget, ökar med stor sannolikhet priset för aktierna. Du kan sedan själv välja att sälja aktierna till ett högre pris om du vill. En aktie kan kosta så lite som några kronor upp till tusentals kronor. Exakt hur mycket du köper aktier för är upp till dig. Det finns flera anledningar till att folk vanligtvis inte använder sina sparpengar i aktier. Det handlar oftast om att de inte vet hur man gör i praktiken, att skatteprocessen känns komplicerad eller att de är rädda för att förlora sina pengar. De allra flesta anledningar grundar sig i rädsla. En enkel bot mot detta är kunskap.

En enkel process

Att köpa aktier är enkelt, du öppnar en aktieportfölj hos en bank och använder deras portal för att köpa och sälja aktierna. Ett tips är att öppna ett investeringssparkonto (förkortat ISK) för att förenkla deklarationen och skatteprocessen avsevärt. Ett ISK-konto är kostnadsfritt att öppna men tänk på att olika banker har olika kostnader för handeln, vilket är bra att ha koll på. Det går även att investera pengar i företag på andra sätt, utan att öppna ett ISK.

Många bäckar små kan göra enorm skillnad

När ett företag säljer aktier på en aktiemarknad säljer de av en del av ägandeskapet till företaget. Ett företag måste inte vända sig till den svenska aktiemarknaden för att göra detta, det finns även andra marknaden för företag som vill få in pengar genom att sälja delägandeskap.

En risk som kan löna sig

Att spara pengar genom att hjälpa till med finansiering för företag innebär en risk, oavsett om du köper aktier eller går via en av de marknader som erbjuder crowdfunding. Det finns trots allt en risk att det inte går bra för företaget, eller att värdet av någon anledning sjunker. Om du säljer aktier när aktievärdet är mindre än det du köpt aktierna för förlorar du pengar. Du måste inte sälja dina aktier, du kan alltid behålla dem och vänta på att värdet ökar igen om du tror på företaget. Det kan även gå bra för företaget, vilket betyder att dina aktier ökar i värde och att din investering lönar sig.