Kodlås ytterdörr – nygammal teknik som nu kan installeras i de flesta hem och som har många fördelar

Kodlås ytterdörr – nygammal teknik som nu kan installeras i de flesta hem och som har många fördelar | nyhetsgram

Till hyreshus och bostadsrättföreningar har det länge funnits system med kodlås till porten eller ytterdörren. På senare år har denna uppfinning även vunnit mark bland husägare. Kodlås till ytterdörr kan nämligen kombineras med ett smart hem, och där ser många villaägare fördelar. Beroende på vad man väljer för extra funktioner kan priser för kodlås till ytterdörrar variera stort. För den som vill integrera många SmartHome-funktioner hos låset kan dock kodlås vara ett bra alternativ oavsett pris.

Hur fungerar ett kodlås till ytterdörr

Ett kodlås är ett typ av elektroniskt lås och det sköts utan nyckel. Med ett kodlås kan du sedan låsa upp dörren antingen med just en kod, eller med en app eller låsbrickor. Vid en låsbricka är fördelen jämför med nycklar att man kan spärra brickan om den skulle försvinna. Man kan installera ett kodlås för ytterdörr på olika sätt. Har man ett äldre lås är det vanligt att ersätta hela det gamla låset med ett nytt. Har men däremot ett nyare lås kan det utrustas med någon typ av smart funktion, men en förutsättning är då att låset inte kärvar på något sätt.

Kodlås ytterdörr – fördelar och smarta funktioner

Det finns en del fördelar med att ha ett kodlås till ytterdörren. Det finns till exempel ingen nyckel som kan tappas bort eller komma på villovägar, vilket kan höja säkerheten på låset. Med många kodlås som har SmartHome-funktioner kan du dessutom lägga till en tillfällig kod för till exempel hantverkare, blomvattnare och andra som behöver komma in i huset men som inte ska ha en permanent kod. I vissa fall kan låsa upp på avstånd istället för att använda en visstidskod. Investerar man dessutom i ett smart låssystem kan det tillkomma funktioner som värmedetektorer som reagerar vid höga temperaturer och därmed kan varna om brand, eller inbrottslarm som går igång när någon försöker bryta sig in genom dörren.

Var hittar man återförsäljare som säljer kodlås till ytterdörr?

Innan man börjar leta efter en återförsäljare som säljer kodlås till ytterdörrar kan det vara värt att veta att elektroniska lås i allmänhet kräver vissa temperaturer för att elektroniken och batterierna ska fungera. Det är därför viktigt att kolla upp att återförsäljaren man väljer har lås som är anpassade efter svenska förhållanden. Priser för kodlås till ytterdörr varierar stort mellan återförsäljarna, men just när det gäller dörren och låset kan det vara klokt att välja kvalitet före pris, eftersom det ändå är hemmets säkerhet det handlar om. Ett sätt att kontrollera kvaliteten på låset kan vara att vända sig till SSF (Stöldskyddsföreningen). SSF utvärderar och godkänner lås enligt olika klassifikationer och fungerar som en typ av norm för lås i Sverige. Deras granskningar utgår från hållbarhet, prestanda, manipulering och dyrkning, manuella eller elektriska angrepp och funktion. Ett företag som har kodlås som är godkända av SSF och som klarar av svenska temperaturer är Säkra Larm. Till dem kan man vända sig om man vill ha kvalitativa och moderna kodlås till hemmet.