Njut av ett skönt dopp i poolen med hjälp av en elvärmare för pool

Njut av ett skönt dopp i poolen med hjälp av en elvärmare för pool - Nyhetsgram

Har du en egen pool hemma? Då är du säkert väl medveten om att det inte alltid är skönt att bada. Under sommarens varma dagar kan kallt vatten kännas uppfriskande. Dessutom värms vattnet snabbt upp av solens strålar, vilket innebär att det oftast bara blir ljummet. När sommaren försvinner och dagarna börjar bli både mörkare och kallare blir poolen omedelbart mindre attraktiv. Det finns dock flera sätt att förlänga poolsäsongen, bland annat kan du använda en elvärmare för att värma upp vattnet.

Rätt värmare för rätt pool

Det är inte ovanligt att värma upp poolen med elvärmaren, de är praktiska och kan värma upp alla typer av poolar. Det finns dock olika typer av värmare att välja mellan och de är oftast speciellt utvecklade för att kunna värma upp olika stora poolar. Vattnet värms upp när den flödar genom elvärmaren. En populär variant är att installera en elvärmare till liten pool, exempelvis till ett spabad eller en bubbelpool. Du kan även använda elvärmaren för att bibehålla en temperatur, perfekt för dig som har en vedeldad pool.

Vad kostar elvärmaren?

Kostnaden beror på vilken värmare du väljer samt vilken kapacitet den har. Du kan hitta värmare som kostar från 2 000 kronor upp till 8 000 kronor. Notera att en billigare poolvärmare kan vara bättre än en dyrare om den passar just din pool perfekt.

Fördelar med att kunna värma upp poolen

Det finns många fördelar med att köpa en elvärmare till din pool. Först och främst har du själva uppvärmningen av vattnet, något som gör det betydligt skönare att bada. Du behöver naturligtvis inte värma upp poolen jämt och ständigt men det är skönt att ha möjligheten att värma upp poolen när du väl vill ta ett bad. Notera dock att det kan ta ett tag innan poolen blir varm.

Uppvärmning

Det finns många faktorer som påverkar uppvärmningen, bland annat hur poolen är byggd, hur botten och väggar är isolerade, vilket väder det är och hur effektiv själva värmaren är. Bäst effekt får du om temperaturen är ganska varm samtidigt som vattnet är ganska kallt. Om du exempelvis har en pool på 25 kvadratmeter, vill värma upp den från 10 till 28 grader och har en värmare med 6 kW kommer det att ta cirka 90 timmar, det vill säga nästan fyra dygn. Om poolen är dåligt isolerad kan värmen försvinna under tidens gång, vilket innebär att det kan ta ännu längre tid. Ju större effekt värmaren kan leverera, desto snabbare kan du värma upp poolen. Det gäller även vädret, ju bättre desto snabbare. Om du har en vedeldad pool är det dock en stor fördel att använda elvärmaren då du kan bibehålla värmen under en lång tid.