Privata försäkringar underlättar oväntade händelser

Privata försäkringar underlättar oväntade händelser

De flesta seriösa arbetsgivare har någon form av försäkring för sina anställda. Denna försäkring säkerställer att de är skyddade när de arbetar. De anställda har dock mycket sällan ett skydd om de blir av med arbetet. Här gäller det att du själv ser till att du är försäkrad. Tursamt nog finns det flera bra försäkringar du kan använda dig av för att kunna klara av oväntade händelser, exempelvis arbetslöshet.

Privat arbetslöshetsförsäkring är en bra idé

Alla behöver en inkomstkälla för att få vardagen att fungera. Om ditt jobb försvinner av en eller annan anledning blir det snabbt problem. Dina fasta kostnader kommer trots allt att fortsätta komma. Det finns många saker du kan göra för att säkerställa att du klarar av en period med arbetslöshet. Först och främst kan du lägga undan pengar i ett separat sparkonto. Även små belopp blir med tiden ett tillräckligt stort belopp för att kunna göra stor skillnad. Ett ännu smidigare sätt att minimera konsekvenserna när du blir arbetslös är att skaffa en arbetslöshetsförsäkring.

A-kassa ger dig ett grundläggande skydd

Arbetslöshetsförsäkring, även kallat A-kassa, går ut på att du betalar en visst belopp varje månad. Efter 12 månader har du rätt att ta ut ersättning vid arbetslöshet. Det finns vissa gränser för hur hög ersättningen kan bli. Först och främst får du endast ut 80 % av din lön. Sedan finns det ytterligare en gräns, du får ut maximalt 910 kr per arbetsdag. Sist men inte minst får du betala skatt på detta. Det innebär att du som mest får ut ca 14 000 kronor i månaden, efter skatt. Den maximala ersättningen får du under de första 100 dagarna, därefter minskar ersättningen.

Inkomstförsäkring ger dig större ersättning

Om du tjänar mer än 25 000 kronor i månaden upplever du säkert att ersättningen är låg, speciellt om din månadslön är flera tusenlappar högre. Det är här som inkomstförsäkringen kommer väl till pass. Denna försäkring täcker mellanskillnaden mellan a-kassans maximala ersättning och 80 % av din höga lön. Dessutom förlängs även perioden som du kan få ut din den maximala ersättning. Exakt hur mycket du får ut beror på vad din lön ligger på. Det finns även a-kassa och inkomstförsäkringar för egenföretagare. Notera att inkomstförsäkringen är ett komplement till a-kassan och inte ett substitut. Det finns inga krav som anger att du måste vara med i ett fackförbund för att kunna använda inkomstförsäkringen, speciellt om du vill teckna privata försäkringar.

Gör som tusentals har gjort före dig och ge dig själv lite andrum ifall du skulle bli arbetslös. Med hjälp av a-kassan och inkomstförsäkringen kan du hitta ett nytt arbete i lugn och ro. Teckna försäkringarna redan idag, det tar trots allt 12 månader innan du kan börja få ut den maximala ersättningen.