Rehabilitering för dig som lider av ryggsmärtor – så kan du bli frisk från smärta och oro

Rehabilitering för dig som lider av ryggsmärtor – så kan du bli frisk från smärta och oro | Nyhetsgram

Smärta i ryggen, skuldrorna eller nacken är idag vanligt. Det beror mycket på att vi är många som sitter framför datorn dagarna i ända. Rör vi på oss för lite är det vanligt att kroppen blir stel och till slut blir smärtan ett faktum.

Men det finns bra hjälp att få. Först är det bra att komma fram till vad det är som orsakar smärtan. Dels kan det hända att en felaktig arbetsposition belastar ryggen på fel sätt, något som leder till smärta. Men även stress är en stor bidragande faktor till varför många har ont i ryggen. När vi är stressade spänner vi musklerna utan att tänka på det. Vi blir stela och får ont. Beroende på var i kroppen du har ont, exempelvis i ländryggen, högre upp nära nacken eller kanske i hela ryggen, kan rehabiliteringsprogrammen se olika ut.

Ett vanligt ryggproblem är ischias, en smärta som strålar ut från ländryggen ner i ena benet och sätet. Anledningen till den här sortens problem beror på att den stora ischiasnerven hamnat i kläm. Denna typ av smärta kan vara långdragen och obehaglig, men det finns bra hjälp. Rehabilitering för bland annat ischias är motion. Motion är en av de vanligaste behandlingstyperna för ryggsmärtor, oavsett vilken typ. Genom att röra på dig sätter du igång blodcirkulationen, något som är otroligt viktigt för att musklerna ska aktiveras och för att spänningar ska kunna släppa. Har du väldigt ont ska du naturligtvis vara försiktig med träning, däremot är lugna promenader bra samt vardagliga sysslor som städning eller att gå till jobbet.

En annan del av behandling av diverse ryggproblem handlar om hur vi belastar kroppen. Beroende på vilken sorts arbete du har kan du via rehab få hjälp med hållning, stretchövningar som du kan ta med dig till arbetet och liknande moment. Har du haft ont under väldigt lång tid, besökt läkare och sjukgymnaster men utan något önskat resultat, kan det vara bra att hitta ett rehabcenter. Rehabilitering i Stockholm finns på olika platser. Vissa företag specialiserar sig på den här sortens problematik samt även stressrelaterade problem. Under en period kan du få träffa läkare, psykologer och skickliga sjukgymnaster som tillsammans med dig kan ta fram ett rehabiliteringsprogram som fungerar.

Rehabilitering i Stockholm utförs av olika företag och det gäller att hitta ett företag som har koll. Se till att undersöka hur företagen arbetar, var de lär sig nya metoder och liknande. Bland annat finns det erfarna kliniker där man ständigt utbildar personal genom föreläsningar och diskussioner gällande allt från långvarig smärta och biomekanik. För dig som behöver finns det alltså kliniker som kan hjälpa dig med rörelse, även om du är extremt stel. Olika träningsformer fungerar för olika människor. För en del är det bra med stavgång, för andra behöver man börja i lugnare tempo, exempelvis genom bassänggymnastik. Det är även bra att välja en klinik som tar hänsyn till hela människan, inte bara själva området som gör ont. Ofta hänger ju både psyket och kroppen ihop.