Skapa en mer ergonomisk arbetsplats med ett numeriskt tangentbord

Skapa en mer ergonomisk arbetsplats med ett numeriskt tangentbord | Nyhetsgram
Spenderar du mycket tid framför datorn under din arbetsdag och har många uppgifter som inkluderar sifferarbete? Då kan ett numeriskt tangentbord vara ett bra komplement.
Idag använder många bärbara datorer i sitt jobb för att enkelt kunna ta sig mellan olika möten och arbetsplatser. Visst, de är otroligt smidiga att frakta och tar inte upp särskilt mycket plats, men de är inte särskilt ergonomiska. Behöver du därför skriva långa texter eller utföra mycket sifferarbete är det en smart idé att investera i hjälpsamma tillbehör. Ett mjukt handledsstöd med foam blir till exempel ett bekvämt underlag för händer och handleder när du använder ditt tangentbord och kan minska risken för obehag och så kallad musarm. Genom att komplettera med ett numeriskt tangentbord kommer du också lättare och mer effektivt kunna föra in siffror i datorn samtidigt som det möjliggör en mer varierbar arbetsställning.

Hur används en separat sifferdel?

I stället för att behöva använda raden med siffror i den bärbara datorns eget tangentbord får du alltså möjlighet att kunna skriva in alla siffror med en hand då tangenterna finns samlade i en liten rektangel. De finns tillgängliga i många olika modeller som kan kopplas in antingen med sladd eller trådlöst och går, förutom med bärbara datorer, självklart även att användas med stationära datorer. Använd gärna tillsammans med ett ergonomiskt tangentbord för att skapa så bra förutsättningar som möjligt. Du väljer själv om du vill koppla in sifferdelen på höger eller vänster sida för att kunna hantera det med den hand du tycker är bekvämast. Sikta mot att hålla alla delar inom en så liten radie som möjligt för att slippa överbelasta armar och händer i onödan. Genom att sträcka dig efter en mus eller en sifferdel som är placerad på sidan kan nämligen orsaka smärta och stelhet i muskler och leder om det görs på ett statiskt sätt under en längre tid. När de istället är placerade på ett sätt där du kan behålla armarna i en naturlig position minskar helt enkelt risken för arbetsrelaterade skador. Försök sedan att röra dig så mycket som möjligt och växla mellan sittande och stående under dagen för att mjuka upp kroppen med jämna mellanrum.

Var går det att köpa ett ergonomiskt tangentbord?

Ergonomiska tillbehör till din dator, stationär eller bärbar, går att hittade online och i fysiska butiker. Det bästa sättet att hitta det du söker är att kika runt på de olika webbplatserna och jämföra olika produkter mot varandra. Lycka till!