Skillnaden mellan ett vanligt och ett bra inkassobolag

Skillnaden mellan ett vanligt och ett bra inkassobolag | Nyhetsgram

Inkasseringstjänster kan skilja sig enormt mellan bolag, även om själva tjänsten i sig så gott som alltid är densamma så kan metoderna skilja sig. Dessutom finns det ett stort antal kringtjänster som är högst relevanta och som inte erbjuds av alla. Detta är kanske den största skillnaden mellan ett vanligt företag och ett inkasseringsföretag som är riktigt bra.

Anlita inkassobolag som känns rätt

Inkassobolaget tillhandahåller en viktig tjänst för företag. De ser nämligen till att driva in skulder från underleverantörer eller kunder som inte har betalat. Exakt hur tjänsten ser ut beror på vilket bolag du använder dig av. Det är vanligt att inkassobolaget köper loss fakturan för ett billigare pris, vilket är ett bra sätt att få in en del av pengarna. De vill dock inte ha alla fakturor, det är trots allt skillnad på skuld och skuld. Om gäldenären har en hög risk att inte betala in kan det hända att inkasseringsbolaget inte vill ta uppdraget. Det är viktigt att titta igenom tjänsterna noggrant för att säkerställa att du faktiskt väljer rätt. Undersök om du får prata med bolagets andra kunder för att höra hur de upplever att samarbetet har fungerat.

Bra inkassobolag erbjuder andra tjänster också

Inkasseringen är själva grundtjänsten hos ett inkasseringsbolag. Det finns dock ett flertal kringtjänster som kan användas när du gör affärer med andra, oavsett om det handlar om privatpersoner eller företag. En grundläggande tillvalstjänst är kreditupplysningen. Den går ut på att ditt företag undersöker en persons eller ett företags kreditvärdighet. Ju bättre kreditvärdighet, desto högre är sannolikheten att de sköter sina skulder och betalar in fakturorna i tid, något som även gäller företag. Det är dock smart att även ta hänsyn till andra faktorer som påverkar ”betalningssannolikheten”, exempelvis riskfaktorer inom en marknad, en bransch eller ett land.

Kreditförsäkringsföretag och riskanalyser

Idag finns det företag som erbjuder mer än bara inkasseringstjänster. De tillhandahåller även riskanalyser och kreditförsäkringar. Dessa inkassobolag är oftast mycket bra samarbetspartners vid internationell handel. De kan bland annat ge goda råd inför en stundande storaffär, försäkra en stor del av affären så att du garanterat får åtminstone en del av pengarna samt ge dig de verktyg du behöver för att själv kunna utföra riskbedömningar vid behov. Det kan vara väl värt att jobba med en större kreditförsäkringsbyrå istället för ett nationellt inkasseringsföretag, speciellt om du har handel med företag från andra länder.