Studiekostnader – från kurslitteratur i högskolan till hyran

Studiekostnader – från kurslitteratur i högskolan till hyran

Ska du börja studera? Först och främst får vi gratulera! Studier efter gymnasiet är väldigt annorlunda jämfört med den normala skoltiden. Det är under denna period som du får lära dig att agera självständigt. Det är helt enkelt dina första steg ut i vuxenvärlden. Det finns dock vissa saker du bör ha i åtanke, inte minst när det kommer till kostnaderna.

Att flytta ut är dyrt

När du bor hemma slipper du vanligtvis betala för det allra mesta. Du sover i ditt rum, äter maten som serveras och behöver bara tänka på att ta dig till och från skolan. Har du lite tur kan du fortsätta din eftergymnasiala utbildning så pass nära att du kan fortsätta att bo hemma. Det är dock inte ovanligt att flytta till en annan stad för att studera. Det innebär att du först och främst måste fixa ett boende, något som sällan är lika lätt som det låter. I vissa fall kan skolan hjälpa dig men i många fall är det ditt ansvar att ordna boende. När du bor själv behöver du stå för hyran på egen hand. Dessutom måste du även köpa din egen mat. Vill du köpa kläder eller gå på restaurang med vänner kan detta ta en förvånansvärt stor del av din månadsbudget. Du ska även köpa kurslitteratur till högskola, vissa kurser kräver att du köper och läser mer än en bok. Dessa är naturligtvis inte gratis.

Ta ett jobb eller ta ett lån

Det finns i princip två sätt att bekosta dina studier. Antingen har du sparat ihop en hel del pengar för att kunna klara av dina månadskostnader. Tänk på att många utbildningar är CSN-berättigade, vilket innebär att du kan få studiebidrag och även kan ta ett studielån. Lånet är till för att hjälpa dig täcka dina månadskostnader under tiden som du arbetar, från kurslitteratur för högskolestudenter till månadshyran, maten och eventuellt annat som kan kosta. Räcker inte detta, eller om du vill undvika ett lån så långt som möjligt, kan du ta ett deltidsjobb eller helgjobb. När du jobbar binder du upp en stor del av din fritid, vilket innebär att du oftast måste uppoffra sociala sammanhang.

Boendet har stor påverkan

Som du märker finns det många kostnader när du ska studera. Det finns flera sätt att minska dessa. Du kan inte beställa lärarkopior av högskolans kurslitteratur, endast lärare kan göra detta, men du kan oftast hitta begagnade böcker på nätet eller låna läromedel i skolans bibliotek.

Oftast är kurslitteraturen en liten del av kostnaderna. En av de faktorer som påverkar dina kostnader och dina studier mest är boendet. Det handlar inte bara om att olika lägenheter kostar olika mycket. Ligger din bostad långt bort kan du även räkna med buss/tågkostnader samt att det tar lång tid till och från skolan. Det kan vara värt att hitta ett boende som är närmare skolan, även om det kan vara lite dyrare.