Telekonsult kan hjälpa företag och organisationer att framtidssäkra sina verksamheter

Telekonsult kan hjälpa företag och organisationer att framtidssäkra sina verksamheter | Nyhetsgram

Telekommunikation utvecklas i rasande fart. Vi får bättre möjligheter att kommunicera med andra, speciellt från ett hårdvaruperspektiv. Dagens datorer och mobiltelefonen kan nyttja den rådande infrastrukturen på ett utmärkt sätt, under förutsättningen att det finns bra telesystem på plats. Detta är något som telekonsulten kan hjälpa till med vid ett tidigt skede.

Från telefonuppkoppling till supersnabba hastigheter

Under 90-talet kopplade du upp dig till internet med hjälp av ett telefonmodem. Det högljudda modemet var långsamt och stängde av sig om någon skulle använda telefonen. Därefter började hastigheterna snabbt öka, både för bredband och tids nog även för mobiltelefonerna. Idag använder en stor del av den svenska befolkningen internet. De använder sig av sociala medier, lyssnar på musik via streamingtjänster, ser på serier, filmer och videoklipp samt utför både bankärenden och shopping på nätet.

Ju mer internet utvecklas, desto större krav ställs det på infrastrukturen. Det är här en telekonsult kommer in i bilden. Vid utvecklandet av telesystem kan telekonsulten säkerställa att rådande utrustning klarar av det stora behovet. Det kan handla om att upphandla fiberanslutning, ett system som gör det möjligt att få mycket snabb överföringshastighet. En telekonsult kan även förbättra rådande telekomsystem för att hitta en lösning som passar kundens behov.

Mobilkommunikationens utveckling

Det är värt att notera att även mobilinternet utvecklas snabbt. Idag används 4G, det vill säga fjärde generationens mobilkommunikation. Den ger mobiltelefoner som klarar av 4G och även har 4G-täckning, hastigheter på 100 Mbit/sek, alternativt 1 Gbit/sek för stationära användare. Det räcker gott och väl för det mesta idag men det kommer inte att dröja länge innan även denna höga hastighet utnyttjas maximalt. De flesta har redan börjat titta på nästa generations mobilkommunikation, det vill säga 5G.

Än idag finns det inga färdiga system för 5G, däremot finns prototyper och koncept som utlovar hastigheter på 10 till 20 Gbit/sek. Många spekulerar i att detta kommer att leda till att fler elektroniska prylar kommer att kopplas upp på nätet, från vitvaror i hemmet till fordonen i trafiken.

The Internet of Things – sakernas internet

IoT, internet of things, är ett koncept som handlar om att fler saker kopplas upp till internet. Vi har redan nämnt mobiltelefoner, datorer, vitvaror och fordon. Detta är bara en bråkdel av alla saker som kan eller kommer att kopplas upp. Redan idag har allt fler saker börjat kopplas upp på nätet, vilket ökar telesystemens påfrestning. 5G är ett sätt att hantera det enorma kapacitetsbehovet som man förutspår kommer att behövas för att alla prylar som kopplas upp ska kunna användas på ett säkert och effektivt sätt.

Framtidssäkra byggnaden eller verksamheten

Genom att hitta en telekonsult i Stockholm eller omnejd kan du se till att du klarar av det framtida kommunikationsbehovet. Det är vanligt att telekonsulter anlitas vid byggprojekt, på så sätt kan entreprenören slippa framtida kostnader. De används även av företag vars befintliga telesystem behöver utvecklas. Att hitta telekonsult i Stockholm är inte särskilt svårt. Faktum är att det finns flera företag som du kan vända dig till.

Andra konsulter som täcker framtida behov

Samhället har blivit bättre på att framtidssäkra sig, både när det kommer till miljön och även när det kommer till hälsoaspekter. Belysningskonsulter är ett bra exempel, de var inte alltför längesedan som kontorets ljussättning var en mindre detalj som inte fick särskilt mycket resurser. Idag känner de flesta företag och organisationer till hur viktigt det är med belysning, speciellt i Sverige där vintermånaderna är mörkare och dagarna kortare. Med hjälp av belysningskonsulter kan ljuset på arbetsplatsen anpassas, både för uppgifterna och för de rådande ljusförutsättningarna.