Unionens inkomstförsäkring – Villkor och information om medlemskap

Unionens inkomstförsäkring - Villkor och medlemskap | Nyhetsgram

Unionens inkomstförsäkring ingår i ditt medlemskap utan extra kostnad. Den kompletterar ersättningen från ditt medlemskap i a-kassan och eventuell avgångsersättning som kan ge dig upp till 70-80% av din tidigare lön om du skulle bli arbetslös eller säger upp dig.

I denna artikel kan du läsa mer om fördelarna med att teckna en inkomstförsäkring och Unionens inkomstförsäkringsvillkor.

Fördelar med en inkomstförsäkring

Garanterar att pengar kommer in

Det viktigaste med en inkomstförsäkring är att de ser till att pengaflödet aldrig avstannar. Tänk dig själv vad som skulle hända om du helt plötsligt inte fick in en krona till från jobbet. Många har sparpengar de kan använda, men dessa tar ofta slut förvånansvärt snabbt. Med hjälp a-kassan och inkomstförsäkringen kan du säkerställa att du får in pengar oavsett varför du blivit av med jobbet.

Förläng din ersättningstid

En fördel med inkomstförsäkringar som ett tillägg till a-kassan är att de både förlänger ersättningstiden och ser till att du får den maximala ersättningen extra länge. Beroende på inkomstförsäkring kan du kan få upp till 300 ersättningsdagar. Inkomstförsäkringens högsta gräns ligger på som mest 80% av din lön. Med försäkringen kan du få ut högsta ersättningen i upp till 200 dagar, därefter sjunker ersättningen.

Få ut högre ersättning

För många är det inte bara viktigt att kunna få ut en stor del av lönen, det är ofta en nödvändighet för att kunna betala sina utgifter. Poängen med att skaffa en inkomstförsäkring är att du får ut mer pengar än vad du hade gjort om du bara haft en arbetslöshetsförsäkring samt din månadslön.

Se till att dina skulder inte växer

Om månadsinkomsten minskar eller plötsligt försvinner helt kan det vara svårt att samtidigt betala av dyra amorteringar, abonnemang och skulder. Detta kan i sin tur leda till andra problem, exempelvis betalningsanmärkningar. Du kan undvika denna situation genom att teckna en inkomstförsäkring.

Unionens inkomstförsäkring – Villkor

Som tidigare nämnt ingår Unionens inkomstförsäkring i medlemsavgiften. Unionens inkomstförsäkringsvillkor inkluderar att du automatiskt blir inkomstförsäkrad om du:

  • är yrkesverksam medlem eller egenföretagare
  • är med i svensk a-kassa
  • inte har fyllt 65

För att kunna en tilläggsförsäkring för flera dagar och högre inkomst krävs det att du uppfyller ovan krav samt:

  • att du har en lön som överstiger det lägre inkomsttaket i a-kassan

Obligatorisk inkomstförsäkring – Villkor för ersättning

Unionens inkomstförsäkringsvillkor för den obligatoriska försäkringen inkluderar att:

  • Ersättningen betalas ut av godkänd svensk a-kassa; alternativt att du deltar i en arbetspolitisk åtgärd och erhåller samma stöd på samma nivå som ditt medlemskap i a-kassan innebär.
  • Du har omfattats av inkomstförsäkringen i minst 12 månader innan du blivit arbetslös.
  • Du har förvärvsarbetat i minst 12 månader i minst 80 timmar per kalendermånad under en sammanhängande period på 18 månader innan du blev arbetslös. Detta inkluderar enbart det arbete som utförts efter du blivit medlem i Unionen.

Du kan alltid tillgodoräkna tid, försäkringstid och arbetad tid från tidigare svenskt fackförbund för att kvalificera dig till Unionens försäkring.

Tilläggsförsäkring – Villkor för ersättning

Unionens inkomstförsäkringsvillkor för tilläggsförsäkringen inkluderar att:

  • Du har varit med i tilläggsförsäkringen i en sammanhängande period av 12 månader innan du blev arbetslös.
  • Du har arbetat minst 80 timmar per kalendermånad under de senaste 18 månaderna inom anslutningstiden för tilläggsförsäkringen.

Uppsägningstvistförsäkring

Det är också starkt rekommenderat att investera i en uppsägningstvistförsäkring. Med en uppsägningstvistförsäkring har du möjlighet att få hjälp om du blivit uppsagd på felaktiga grunder.