Vad är max-ersättning som arbetslös?

Vad är max-ersättning som arbetslös?

Maten blir dyrare, drivmedelspriserna fortsätter uppåt och räntorna stiger för första gången på flera år. Många svenskar upplever att plånboken är tunnare nu än tidigare. Även om ditt hushåll klarar smällarna just nu, har du tänkt på hur situationen skulle kunna se ut om du skulle bli av med jobbet? Genom att ha koll på hur mycket du max får i ersättning som arbetslös kan du planera din ekonomi efter de nya förutsättningarna för att undvika tråkiga situationer.

Hur mycket kan du max få i ersättning som arbetslös?

Om du är medlem i en svensk arbetslöshetskassa (a-kassa) och blir ofrivilligt arbetslös så får du ersättning från a-kassan. Ersättningen beror på hur mycket du har jobbat, hur länge du har varit medlem och vad du har för lön. Om du har varit medlem i a-kassan i mer än ett år så får du upp till 80 procent av din lön, max-ersättning för en arbetslös är dock högst 26 400 kronor per månad före skatt. 

Om du har varit medlem i mindre än ett år, kan du få en grundersättning på maximalt 11 220 kronor före skatt beroende på hur mycket du har arbetat och om du är över 20 år. 

En normal ersättningsperiod är 300 dagar, har du barn under 18 år får du automatiskt 150 dagar extra. 

Om det finns en högsta ersättning så finns det också en lägsta ersättning som arbetslös. Om du inte är med i någon a-kassa, kan du ha rätt till en grundersättning från Alfa-kassan. Maxbeloppet är 510 kronor per dag, men har du arbetat halvtid, blir beloppet istället 255 kronor per dag. 

Kan jag som arbetslös få ersättning från Försäkringskassan?

Du som deltar i ett av Arbetsförmedlingens program får ersättning från Försäkringskassan istället för a-kassan under den tid som programmet pågår. Ersättningen beror på hur gammal du är och om du uppfyller kraven för a-kassa.  

Maximera ersättningen som arbetslös

Klarar du av att betala alla utgifter med en inkomst på 26 400 kronor före skatt? Om inte, är det dags att skaffa ett ekonomiskt skydd. Trygghetsförsäkring eller inkomstförsäkring är en arbetslöshetsförsäkring som du tecknar för att överbrygga gapet mellan din tidigare lön och de pengar du får från a-kassan. Med en sådan försäkring i ryggen blir din max-ersättning som arbetslös upp till 80 procent av din tidigare totala lön.