Vad innebär det att sälja en faktura?

Vad innebär det att sälja en faktura | Nyhetsgram

Kanske har du någon gång hört uttrycket om att sälja fakturor? Om du är företagare är det mycket troligt. Har du dock sämre koll på vad det faktiskt innebär kommer här en förklaring till vad factoring, som det även kan kallas, betyder.

En stor del av din vardag som företagare innebär att skicka ut fakturor till dina kunder. Det är helt enkelt så du får in dina intäkter. Precis så enkelt är det även att sälja en faktura – du får ett erbjudande från en köpare om att ta över din faktura och accepterar du får du betalt för den. På så sätt kan du vara säker på att få in din betalning, minska tiden du annars hade behövt lägga ner på administration som du istället kan avvara på din kärnverksamhet.

Fördelar med att sälja fakturor

Ett stort stressmoment för företagare är när kunder inte betalar sina fakturor i tid. Det gör att du inte kan göra nya investeringar och gå vidare i din utveckling. Idag växer företag otroligt snabbt och då gäller det att hänga med så gott det går. Tid är pengar, särskilt om du är precis i uppstarten av ditt företag. Genom att sälja fakturor till en bra kostnad får du ett jämnt kassaflöde vilket kan ge dig en fördel i framtida förhandlingar. Du behöver inte vänta i 30 dagar eller mer på att fakturan blir betald, utan kan få pengarna så snabbt som inom 24 timmar. Med en starkare likviditet har du nämligen ett bra förhandlingsläge då du kommer bedömas utifrån vilken likviditet ditt företag har. Detta ger alltså en större flexibilitet för dig som företagare och ger dig fler valmöjligheter än att behöva ta ett lån för att lösa brist på likvida medel.

Hitta ditt framtida factoringföretag

Jämför olika factoringföretag för att se vilka villkor och kostnader som gäller. Det är viktigt att även här skapa ett förtroende, precis som du hade gjort direkt gentemot kunden – oavsett om du som företagare vill sälja alla eller delar av fakturorna i din kundreskontra. Processen är enkel – företaget köper dina fakturor för upp till 100 % av fakturabeloppet minus avgifter och du får betalt inom 24 timmar. De kan även hjälpa dig med det som kallas för fakturabelåning. Det innebär att du som företag använder dina kundfakturor som säkerhet när du behöver låna pengar. Genom att göra detta får du betalt med upp till 90 % av fakturasumman och slipper dessutom ta hand om administrationen. Det gör att du frigör både tid och pengar åt dig och ditt företag så att du istället kan fokusera på att utvecklas.