Varför det är så lätt att älska vin från Portugal

vitt vin från Portugal | Nyhetsgram

I en värld som länge dominerats av franska, spanska och italienska viner är det lätt att glömma bort de andra pärlorna. Vin från Portugal är både smakrikt och säljs till riktigt bra priser. Landet har mer än 200 inhemska druvor där endast några av dem har tagit sig ut från landets gränser. Oavsett om du är expert eller total nybörjare bör du helt klart kika närmare på vad de portugisiska vinproducenterna har att erbjuda.

Det berömda portvinet

Den mest välkända vinregionen i Portugal är Dourodalen. Området hittar du strax utanför staden Porto precis intill floden Douro och det är särskilt känt för sina portviner, ett starkt rött vin från Portugal. Vinerna som produceras här har verkligen skapat sig ett namn och UNESCO har placerat dalen på dess världsarvslista. För att verkligen få uppleva vinerna från Dourodalen på bästa sätt rekommenderas en tur längs Rota do Vinho do Porto. Här har producenter, vinprovningar, hotell och restauranger samlats längs dalen för att ge besökarna en inspirerande vinupplevelse. Här kan du dels smaka på det klassiska portvinet, men också andra mer moderna Douro-viner, Muscat och mousserande alternativ. Längs vägen kan du stanna till på vackra vingårdar och till och med få chansen att hjälpa till under skördesäsongen i september och oktober. Dourodalen är ett av de få ställen i världen där druvorna fortfarande mosas på det traditionella sättet – med fötterna. Självklart kan du även samla på dig några flaskor portvin utan att lämna staden Porto, men att ge sig ut på landsbygden rekommenderas verkligen om du vill se det riktiga hantverket och den vackra naturen.

Vinho verde och Madeira

När du befinner dig i Portugal måste du även prova på vinho verde (grönt vin) – ett friskt och ungt vin som tillverkats av druvor odlade på de svala sluttningarna i nordvästra Portugal. Vinho verde-druvor ska inte vara helt mogna när de skördas, vilket resulterar i ett lätt och syrligt vin. Den syrliga smaken beror på det svala klimatet som gjort att druvorna är fattiga på sötma och rika på syra.

Madeira är ett annat känt starkvin från Portugal. Det produceras i tropiskt klimat på ön med samma namn. Smaken är frisk, nötig och lite bränd och karaktären kan variera mellan torr och söt. Vinet kommer dessutom i fyra stora stilar där namnet avslöjar druvsorten vinet är tillverkat på – Sercial, Verdelho, Bual, och Malvasia/Malmsey. Är du ute efter utmärkt kvalitet ska du leta efter 10-årig Madeira som då blivit mer komplex och dynamisk än de mindre utvecklade blandningarna.

Förhoppningsvis har detta inspirerat dig till att utforska fler viner från Portugal och kanske till och med ge dig iväg på en inspirerande vinresa. Med stor sannolikhet kommer du upptäcka ett rött eller vitt vin från Portugal som kommer bli just din nya favorit.