Vikten av en bra fläktmotor och god ventilation i ditt kök

Vikten av en bra fläktmotor och god ventilation i ditt kök | Nyhetsgram

Köksfläkten är kanske inte det första du tänker på när du ska inreda ditt nya kök, men de spelar faktiskt en mycket viktig roll för både din och hemmets hälsa. De skapar en bättre miljö i köket och med dagens snygga utformningar kan de även fungera som en dekorativ detalj. Nedan följer några bra anledningar till varför bra ventilation är så viktig i köket och hur man uppnår den med rätt fläktmotor.

Komforten

Det sista du vill när du lagar mat är att känna dig överhettad. Det ska vara trevligt att laga mat och umgås tillsammans i köket. Om rummet har dålig ventilation kan det bli jobbigt och otrevligt att vistas där på grund av den värme som uppstår när du lagar mat. Kvalitativa köksfläktar skapar ventilation för att kontrollera lufttemperaturen och hålla dig sval.

Rök och ånga

Slås ditt brandlarm på stup i kvarten trots att du har det placerat på rätt avstånd från spisen? Det kan vara ett tecken på att din fläkt inte gör ett tillräckligt bra jobb. En bra fläkt transporterar bort den ånga och rök som bildas när du lagar mat, både för att du ska slippa få den i ansikten, men också för att den inte ska föras vidare ut i hemmet och orsaka skador och dålig lukt.

Energi

Köksfläktar förbättrar inte bara miljön i köket, utan de kan också hjälpa dig spara energi i hemmet. Ett dåligt ventilationssystem kan, utöver lukt och rök, dra med sig den rena luft som ditt vanliga ventilationssystem producerar. Genom att däremot installera en kvalitativ fläktmotor för kök kommer den kunna skilja på bra och dålig luft på ett mer effektivt sätt och därmed inte slösa viktig energi.

Skador

När du lagar mat med dålig ventilation kan matpartiklar och ångor transporteras vidare ut i köket och resten av hemmet. Detta förorenar inte bara dina möbler och golv- och väggytor, utan kan också skada dem. Med dålig ventilation är det viktigare att ofta rengöra hemmets alla ytor för att hålla dem fräscha och skyddade mot fläckar och vattenskador.

Både fläktmotor och köksfläkt kommer i ett flertal modeller och vilken du väljer för just ditt hem beror på vilket ventilationssystem du har och hur ditt kök är uppbyggt. Hos Fjäråskupan kan du välja bland alltifrån vägghängda och skåpsmonterade alternativ till fläktkåpor som du kan montera var som helst i köket.